Els Centres de Salut Mental Infantil i Juvenil de Badalona atenen 230 usuaris menys

Els CSMIJ a Badalona són, en número absolut, els que més usuaris perden de tota Catalunya. Els socialistes volen conèixer les causes d’aquesta davallada.

El diputat socialista al Parlament de Catalunya, Raúl Moreno, a instàncies del PSC de Badalona, va formular una pregunta al Govern de la Generalitat sobre el nombre d’infants i joves atesos a tots els CSMIJ de Catalunya.

La resposta oficial del Govern de Catalunya indica que el CSMIJ Badalona 1 Est i el CSMIJ Badalona 2 Oest van atendre l’any 2013, 916 i 1000 infants i joves, respectivament. Un any més tard, les xifres baixen fins els 870 i els 816. Per tant, un total de 230 usuaris menys. El Govern, tot i haver-ho demanat, no ha facilitat encara les xifres del 2015.

Aquestes dades contrasten amb l’evolució a l’alça que es dóna en poblacions semblants a Badalona. Tant a l’Hospitalet del Llobregat, Sabadell, Terrassa o Santa Coloma de Gramenet el nombre d’infants i joves atesos ha augmentat. Segons l’Observatori del Sistema de Salut a Catalunya, al conjunt del país, l’atenció als CSMIJ va incrementar-se l’any 2014 en un 7%, arribant a les 60.000 persones.

Mentre els casos de trastorn mental en la població infantil i juvenil a Catalunya augmenta, a Badalona s’atén cada vegada a menys infants i joves”, afirma el diputat. Per aquest motiu, aquesta setmana ha registrat al parlament un bateria de preguntes, per conèixer quines són les causes d’aquesta davallada i si el nombre de professionals dels CSMIJ a Badalona són suficients per atendre la demanda. “Els professionals han hagut de fer front a un augment de la demanda amb escassetat de recursos personals i econòmics per part de la Generalitat”. En relació amb la llista d’espera, el grup socialista al Parlament ha demanat també al Conseller de Salut, informació en relació als temps d’espera per a nous casos. “Les persones afectades ens parlen de mesos d’espera per ser ateses. Cal recordar que parlem d’infants i joves, i que necessiten una ràpida atenció per afavorir, com més aviat millor, el seu desenvolupament personal”.

Segons el primer secretari del PSC a Badalona, Álex Pastor “darrere de cada infant o jove amb trastorn mental hi ha també una família angoixada buscar un tractament adient per al seu fill/a. L’atenció a la infància és una de les nostres prioritats polítiques a Badalona”.

Els CSMIJ són uns serveis especialitzats d’atenció psiquiàtrica i de salut mental i de suport a l’atenció primària de salut, adreçats a la població infantil i juvenil, dels 0 als 18 anys, que presenten un trastorn mental i que, per la seva gravetat i/o complexitat, no poden ser atesos solament dins l’àmbit dels serveis de l’atenció primària de salut. Al conjunt de Catalunya, l’atenció als CSMIJ van augmentar l’any 2014 en un 7%, arribant a les 60.000 persones.

Alguns dels factors que expliquen l’augment general en les atencions són la participació creixent de diversos serveis en la detecció i la derivació als CSMIJ (escoles, equips psicopedagògics o serveis socials), però també l’augment en l’atenció d’infants i joves amb Trastorn Mental Greu i també per dèficit d’atenció (TDAH).

Deja un comentario